Het veranderen van je smaak is een minder bekende bijwerking van chemo

Maar ook als je smaak niet aangetast wordt door chemotherapie, kan je nog problemen ondervinden met eten. Je kunt misselijk zijn, je eetlust kan afnemen of kauwen en slikken geeft problemen door een droge of pijnlijke mond.

De temperatuur van je eten speelt nu ook een rol. Heel warme gerechten bevallen vaak minder goed dan lauwe of koude gerechten, maar dit kan per persoon verschillen. Gewoon uitproberen.

Door chemotherapie smaakt iets wat je eerst lekker vond ineens heel anders of helemaal niet meer. Dat zijn vaak gerechten of drankjes met een sterke geur of smaak zoals koffie, bouillon of gebraden vlees. Dit is meestal van tijdelijke aard en smaakvoorkeuren kunnen zelfs per dag wisselen!

Daardoor ben je geneigd minder te gaan eten, terwijl goede voeding juist in deze periode zo belangrijk is om op gewicht te blijven en bij te dragen aan je herstel!

Ontdek je 'nieuwe' smaak
Gelukkig wordt aan eten tijdens chemotherapie steeds meer aandacht besteed. De standaard drinkvoedingen die ervoor zorgen dat je voldoende uitgebalanceerde voeding binnen krijgt, kunnen namelijk gaan tegenstaan en kunnen nooit het gemis van 'lekker eten' goedmaken.

Beleefjesmaak.nl heeft verschillende recepten om uit te proberen.

Zo heeft de bekende chef Jonnie Boer zich verdiept in de effecten van kanker en chemotherapie op je eetbeleving. In samenwerking met artsen en patiënten van het Isala en VUmc is hier een speciale website uit voort gekomen: beleefjesmaak.nl. De site helpt je om je 'nieuwe' smaak te ontdekken tijdens en na je chemokuur en biedt daar (culinaire) recepten bij aan.

Er is ook een kookboek verkrijgbaar dat je helpt uit te vinden wat je nog wél smaakt, zodat je weer meer kunt genieten van je eten: 'gezond eten rondom chemotherapie'. Geschreven door chefkok José van Mil.

Zij ontwikkelde de recepten tijdens het koken voor haar man die kanker had. Omdat behalve smaak ook je mondgevoel kan veranderen door chemo, heeft ze extra aandacht besteed aan de textuur van het eten; als je minder of anders 'proeft', gaat de structuur van je eten een belangrijkere rol spelen in je eetbeleving.

De meer dan 100 recepten zijn dan ook ingedeeld in categorieën als 'luchtig, krokant, vloeibaar of stevig' en over het algemeen gemakkelijk te maken. Dat is handig zoeken als je bijvoorbeeld pijn hebt bij kauwen en slikken en gebaat bent bij zachte en romige (vloeibare) gerechten!

Er zit ook een ingrediëntenlijst bij die je kunt aanhouden als 'kookadvies'. Let wel; de aangegeven porties zijn klein, maar eenvoudig om te rekenen naar grotere hoeveelheden.

Een paar algemene tips
Ook al beleeft iedereen z'n smaak anders tijdens chemo, je kan een ander echt helpen en op ideeën brengen met informatie over wat jij juist lekker vindt nu je smaak even anders is.

  • De temperatuur van je eten speelt nu ook een rol. Heel warme gerechten bevallen vaak minder goed dan lauwe of koude gerechten, maar dit kan per persoon verschillen. Gewoon uitproberen.
  • Pijnlijke mond? Probeer eens lauwe of koude pap in plaats van brood. Vermijd zuur fruit en specerijen (ook uien en knoflook).
  • Smaakt melk je niet meer of verergert melk je (mond)klachten? Iedere supermarkt verkoopt tegenwoordig rijstemelk, havermelk en amandelmelk (geen soja). Bij de natuurvoedingswinkels vaak ook in mini-pakjes zodat je ze eerst kunt proberen.

Overige eet- en drinktips zijn van harte welkom! Deel je tips door hieronder een reactie te plaatsen, dan kan iedereen het lezen en er direct van profiteren!