Ook wel eens gehoord van ' je handen zijn je visitekaartje'? Dan is het goed om te weten dat bepaalde chemotherapie niet zo lief is voor je nagels. In dit blog willen we stilstaan bij 10 tips om je nagels zo goed mogelijk te houden tijdens chemo.

Ook je nagels kunnen worden aangetast tijdens chemo Taxotere, Taxol en aanverwante chemo met taxanen als hoofdbestanddeel veroorzaken de meeste problemen. De bijwerking varieert echter; je nagels kunnen verkleuren, bros en droog worden of juist zacht en slap.

Hierdoor is het moeilijk om ze heel te houden. Afhankelijk van de uitwerkingen op je nagels wordt gesproken van afbreken, -brokkelen, -bladderen, splijten en mogelijk helaas ook afvallen. Dit geldt voor zowel hand- als voetnagels en kan ook pijnlijk zijn.

Hoe eerder je weet of de chemotherapie die jij nodig hebt je nagels kunnen aantasten, hoe beter. Dan kun je preventief maatregelen nemen om het ergste te voorkomen. Dus vraag je arts of verpleegkundige!

1. Je nagels herstellen heel langzaam
Nadat je chemokuren zijn gestopt kan het nog lang (1 jaar) duren voordat je nagels weer zichzelf zijn. Houd hier rekening mee wanneer je het besluit neemt om er wel of niet iets aan te doen tijdens je behandeling. Verzorging blijft dus belangrijk. Gebruik bijvoorbeeld het nagelmasker van Jennifer Young. Klik hier om het te bekijken

2. Voorkom wondjes aan je nagels
Goede nagelverzorging is belangrijk zeker als er sprake is van lymfoedeem. Tja, daar denk je misschien niet zo 1-2-3 aan, maar wondjes aan je nagels kunnen infecteren. Vooral omdat chemo je weerstand verlaagt. Wanneer je okselklieren worden verwijderd of bestraald, verhogen wondjes aan je handen de kans op infectie. Voorkom wondjes, de volgende tips zullen je daarbij zeker helpen.

3. Kou beschermt
Hoe kouder je handen en voeten zijn tijdens het toedienen van de chemo, des te minder het effect ervan op je nagels. Sommige ziekenhuizen hebben hiervoor koelhandschoenen beschikbaar. Alternatieven die je zelf kunt regelen zijn icepacks of dompelen in koud water. Overleg dit altijd eerst met je verpleegkundige.


nagelolie bij chemotherapie - nagel verzorging 4. Nagelverharder is meestal NIET de juiste remedie
De meeste bekende 'oplossing' is nagelverharder, maar pas hier alsjeblieft mee op en lees eerst goed het volgende. Alleen als je slappe en flexibele nagels krijgt van de chemo, is nagelverharder zonder formaldehyde maar mét calcium, een oplossing. In alle andere gevallen (afbreken, afbrokkelen, droog) maakt de formaldehyde, die in veel nagelverharders zit, je nagels alleen maar brozer. Niet doen dus! Door formaldehyde verliezen je nagels flexibiliteit zullen ze juist sneller zullen breken en splijten. Bij een stugge en onbuigzame nagelplaat zal de nagel eerder breken of scheuren.

Een betere opties is de blanke nagellak van Jennifer Young, hierin zit geen formaldehyde, en de lak geeft wel extra stevigheid.

5. Nagelolie voor droge, broze nagels
Wanneer chemotherapie splijtende en brekende nagels veroorzaakt, hebben ze vooral hydratatie nodig. Dat betekent goed en vaak je nagelriemen en nageloppervlak invetten (3-4 x per dag!) en zo min mogelijk nagellakremover gebruiken (zonder aceton). Vergeet ook de nagels van je voeten niet. In de webshop hebben wij van Jennifer Young de Nagel Olie, werkt erg prettig en verzorgt je nagels: Klik hier om te bekijken

Nagel masker - chemotherapie - nagelverzorging6. Een andere optie is een Nagelmasker voor droge en broze nagels
Als je droge of broze nagels hebt, is extra hydratie nodig. Naast nagelolie kan een nagel masker een oplosing zijn. Het nagel masker moet je wel even een minuut of 10 laten intrekken, maar je hoeft het maar 1x per dag aan te brengen. Het bevort nagelgroei en -hardheid en is aantoonbaar effectief bij broze nagels. Het maakt de nagels steviger en voorkomt het splijten van de nagel in de lengte.

7. Gelnagels of acrylnagels tijdens chemotherapie

Ons advies is niet doen, aangezien achter deze nagels makkelijk vuil blijft zitten en je moet uitkijken met infecties. Zeker als je ook lymfeoedeem hebt aan je arm.

8. Bescherm gevoelige nagels
Je nagels kunnen gevoelig worden en vooral pijn doen bij aanraking en stoten. Door stoten kan een nagel ook los gaan zitten of afvallen. Het kan helpen om pleisters om je vingertoppen te dragen als kussentje.

LET OP: gebruik altijd en alleen pleisters met een wondkussen zodat het niet op je nagel zelf plakt! Eerst een gaasje erom doen en dan pas de pleister is een veilige oplossing. Ook het dragen van dunne katoenen handschoenen kan helpen.

9. Niet meer nagelbijten
Nu is een goed moment om met nagelbijten te stoppen. Dit maakt de schade aan je nagels erger en de wondjes die door bijten kunnen ontstaan infecteren sneller dan normaal.

10. Verzorg je nagels dagelijks
Tijdens je behandeling is dat geen luxe maar noodzaak. Naast bovenstaande tips houd je je nagels op deze manier schoon en in goede conditie:

  • houd je nagels kort (niet over het topje van je vinger of teen)
  • vermijd het knippen van rafelende nagelriemen
  • vet nagels, nagelriemen en handen meerdere keren per dag in (zeker ook voor je gaat slapen)
  • draag beschermende handschoenen bij de afwas en tuinieren om wondjes en infectie te voorkomen

Heb jij tips tegen bijwerkingen van chemo waar je veel aan hebt? Help anderen ermee en geef ze door via een reactie op dit bericht. Bedankt alvast namens alle lezers!