Je hoofd bedekken in de zomer vraagt andere maatregelen dan in de koude winter. Hoe houd jij het hoofd koel en mooi als de temperatuur stijgt? Hier vind je alvast onze tips, maar stuur vooral jouw ideeën of ervaringen, zodat we die kunnen delen!

Ademende materialen

Kies voor ademende materialen zoals Thermo-Cool, katoen, linnen of viscose. Sommige polyesters voldoen ook en kunnen nog luchtiger zijn dan katoen terwijl ze ook transpiratie beter afvoeren (denk maar aan dry-fit sport shirtjes). De 'goede polyesters' maken een artikel vaak duurder dan katoen, dus daar kun je het o.a. aan herkennen. Goedkope polyester sjaaltjes of chemo mutsjes zijn over het algemeen van 'zweet' kwaliteit.
Houdt er altijd rekening mee dat hoofdbedekking geen UV-stralen tegenhoudt en dat je je gevoelige hoofdhuid eerst insmeert met minimaal factor 40 om verbranding te voorkomen.

Kies een 'koel' model

Ga voor modellen die los om je kruin passen. Rondom voorhoofd, oren en nek natuurlijk wel aansluitend zodat het goed blijft zitten, maar hoe losser de rest, des te meer lucht kan circuleren, zodat het kleinste briesje al verkoeling kan brengen. Alle delen die je hoofd raken, zullen warmer aanvoelen.

Bij chemo mutsjes zijn beanies zoals de beanie Helsinki en het zomerse mutsjes Iris een koele keuze. Zo is de Iris is gemaakt van Thermo Cool polyester; verkoelend en vochtregulerend en heeft de beanie Helsinki UV bescherming tot SPF 50. Je kunt Beanies en zomermutsjes vaak combineren met bijvoorbeeld een losse zonneklep. Kies er een met klittenband aan de achterkant zodat je hem op en af kunt zetten terwijl het mutsje op je hoofd blijft zitten.chemo mutsje met Uv-Filter

Zonnekleppen houden de zon beter uit je ogen dan een zonnebril én beschermen je gezicht extra tegen verbranding.

Petten zijn om die reden ook een goede keuze in de zomer.

Tenslotte is een mooie zonnehoed bijna onmisbaar in de zomer. Hoe breder de rand, des te beter je gezicht en schouder beschermd zijn tegen de zon. Kies bij voorkeur een model dat je gemakkelijk in je tas kan stoppen en weer in model kunt brengen als je hem eruit haalt.

Draag er een dun sjaaltje of hoofddoekje onder en je kunt de hoed op en af zetten zonder bloot-hoofd-moment. Daarbij is een sjaaltje onder de zonnehoed de ultieme filmsterren look, zeker als je er nog een grote zonnebril bij draagt!

Houd je meer van sjaals of hoofddoekjes?
Kijk dan eens bij de sjaalbanden van Lookhatme. Dat is een band om je hoofd, dus geen mutsje, met daarboven een luchtige sjaal. Als je zelf een sjaal hebt en die wil je gebruiken kun je meer lezen in het artikel 'Knoop instructies'; hierin staan knooptips en uitleg over sjaal-banden, die heel comfortabel en mooi zijn voor warme dagen.

Als je een sjaal of hoofddoekje knoopt, let er dan op dat je als laatste handeling na het knopen de sjaal bij kruin beetpakt en wat omhoog trekt terwijl je met de andere hand zorgt dat de rest van de sjaal op zijn plaats blijft zitten. Dit herhaal je nog eens op het achterhoofd. Hiermee zorg je ervoor dat hij niet strak om je hoofd sluit (koeler) en meer volume op je hoofd geeft (mooier).

Bescherm jezelf goed tegen de zon

Door chemotherapie kan je huid anders op de zon reageren dan normaal; snellere verkleuring of verbranding van de huid is mogelijk. Maar je kunt ook bruine vlekken of juist witte pigmentloze vlekken op je huid krijgen. Normaal gesproken zijn deze klachten van tijdelijke aard. Vraag altijd aan je arts of je met jouw type chemotherapie wel in de zon mag!

Voor degenen die het liefst met een bloot (bruin) hoofd de warmte trotseren, maar ook als je wel je hoofd bedekt;

  • Wees voorzichtig met zon op je hoofd en denk aan veel en vaak insmeren met een hoge factor, bij voorkeur factor 50.
  • Probeer voorzichtig uit hoe je huid nu op zonlicht reageert.
  • Voorkom langdurig zonnen tot 6 à 8 weken na de chemotherapie (bron kanker.nl).
  • Parasols, schaduw en hoofdbedekking beschermen je niet volledig tegen UV-stralen. Ook dan geldt insmeren.
  • Moet jij jezelf optimaal beschermen? Er is kleding, hoofdbedekking en er zijn zelfs parasols met een hoge UV bescherming. Iets duurder dan het 'normale' product, maar extra beschermend.

Waar moet je op letten bij het gebruik van een zonnebrandcrème? Crèmes met een hoge UV-beschermingsfilter kunnen je verleiden langer in de zon te blijven, maar onderdrukken alleen zonnebrand, geen andere vormen van huidbeschadiging. Smeer dus altijd regelmatig, ook bij producten met hoge UV-beschermingsfilters. Smeer dik genoeg, dun smeren geeft een lagere beschermingsfactor. Jammer genoeg zitten veel zonnebrandcreme's wel in plastic verpakking, hierdoor kunnen dus parabenen (=hormoonverstoorder) in het product lekken.

 Meer informatie en feitjes over zonnebrandcrème kun je ook vinden op de site KWF